Sunday, 13 December 2009

Kita dan Non-Kita

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang

Kali ni adalah entri menegur diri sendiri dan kawan-kawan di sekeliling!

Sebuah buku karangan Dr Yusuf bertajuk 'Bagaimana Kita Berinteraksi Dengan Yang Lain' mungkin menjadi penerang dan pencerah terbaik untuk pembacaan seterusnya daripada tajuk ini.

Dalam buku 'Doktor : Fiqh & Adab' tulisan Dr Zuhair Ahmad As-Sibaie dan Dr Muhammad Ali Al-Bar menggariskan salah satu akhlak yang perlu ada pada seorang doktor muslim adalah dengan kita coexist dengan orang lain.

Coexist/commensualism/symbiosis adalah satu seni. Ia adalah tempat bercampur-aduknya perasaan saling sayang-menyayangi, toleransi dan ganjaran dan tertib teratasnya itulah Taqwa.

Sebagai seorang doktor, kita tidak boleh melihat pasien kita sebagai non-kita kerana mereka berhak keatas kita. Kita perlu jalinkan hubungan hati dan akal sesama manusia dengan hikmah dan bijaksana.

Jangan sesekali melihat seseorang sebagai non-kita kerana timbangan Allah adalah pada taqwa, bukan kita atau non-kita.

Justeru, pandanglah orang lain i.e. non-kita dengan pandangan kasih mesra kerana mahabbah itu tempat keluarnya adalah dari hati yang memancarkan cahayanya kepada orang lain lalu terpantul kembali kepada tuannya dengan memancarkan kesucian dan keredhaan hati si pemilik.

Dengan kasih sayang manusia menjadi pemaaf, mampu memberi, berbuat baik dan berbuat kebajikan.

Sebelum mengakhiri pembacaan, mari kita sama-sama renungi set di bawah ini.Semua B adalah A. C terdiri daripada sebahagian A dan B. A terdiri daripada SEMUA B dan sebahagian C.

Jika Kita = B. Adakah Non-Kita = C?

2 comments:

Jackster® said...

pasien? hehe DBP kena stop cedok bhs inggeris camni, buruk bebeno bunyinye huhu

hamada hamdi said...

ini adaptasi dari bahasa indonesia.