Saturday, 27 November 2010

I-MAN 3 : Penantian Yang Penuh Debaran.Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang

Ikuti Temubual Eksklusif wartawan mediaPERUBATAN, Nur Atiqah Mohd Hanifah bersama ketua Editor Majalah I-MAN 3.


Majalah sulung terbitan PERUBATAN buat pertama kalinya terbit pada 2008 cetusan idea Presiden PERUBATAN 10/11 Mohamad Husaini Saleh di atas kesedaran perlunya untuk membawa suara mahasiswa perubatan dalam bentuk majalah.

Dengan para pelajar di bumi juang ini pastinya teruja menantikan kemunculan majalah I-MAN (Inspiring Medical Information) edisi ketiga yang bakal mencorak pemikiran tidak lama lagi, mediaPERUBATAN membawakan temubual bersama Ketua Editor I-MAN 3, Ehmad Hamdi bin Naem, pelajar tahun 5 Universiti Kaherah bagi mengubat penantian kalian semua.

1- Majalah I-MAN terdahulunya menemui pelajar pada setiap tahun. Adakah I-MAN 3 sempat untuk menemui pelajar pada tahun 2010 ini dan boleh berikan sedikit komen mengenai kelewatan dalam pengeluaran edisi kali ini?

Terlebih dahulu saya ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada Jabatan Berita Biro Penerangan dan Penerbitan (BPP) PERUBATAN melalui wakilnya kerana sudi menemuramah saya selaku Ketua Editor Majalah I-MAN Edisi 3. Kesudian ini membuktikan kesungguhan Jabatan Berita BPP dalam bekerja untuk menyampaikan berita yang telus dan berkualiti kepada komuniti perubatan kita di Mesir ini.

Menjawab soalan saudari, saya jangkakan I-MAN 3 sudah boleh menemui para pembacanya Disember ini InsyaAllah. Setakat ini, I-MAN 3 sudah berada pada fasa akhir pembikinannya iaitu fasa pembacaan pruf sebelum ia dicetak.

Buat pengetahuan saudari dan pembaca sekalian, Majalah I-MAN tidak diterbitkan berdasarkan tahun pengajian. Kita (editor dan kakitangan teknikal) bekerja mengikut arahan Ketua BPP. Jadi bila mana ada permintaan daripada Ketua BPP untuk menerbitkan majalah, baru gerak kerja kita bermula.

Mengulas sedikit tentang kelewatan dalam keluaran kali ini, kami sedaya upaya bekerja keras untuk memastikan I-MAN 3 ini dapat menemui para pelajar awal Oktober lepas sewaktu kebanyakan pelajar memulakan sesi baru akademik tetapi atas beberapa sebab ianya hanya dapat dipasarkan pertengahan Disember ini. Antara punca kelewatan ini ialah terdapatnya fatrah ‘summer break’ dalam timeline pembikinan majalah dan ketandusan karya yang terbaik dari para penulis.

2- Bagaimanakah dengan kualiti karya pelajar, sejauh mana ianya memantulkan kematangan para penulis dalam membicarakan sesuatu isu khususnya yang menjadi fokus bagi I-MAN kali ini?

Dalam mesyuarat jawatankuasa yang terdiri daripada para editor dan kakitangan teknikal Majalah I-MAN 3, kami semua telah sepakat untuk memilih tajuk yang bersifat kemasyarakatan untuk menjadi fokus majalah pada kali ini. Sudah tentu, sebagai pelajar perubatan concern kita pada cabang Public Health & Community Medicine dengan spesifikasi pada Family Medicine.

Dalam komuniti pelajar Malaysia di Mesir ini kita mendominasi perkembangan penulisan artikel-artikel bersifat kesihatan. Apa yang ada di dalam I-MAN 3 ini adalah manifestasi salah satu daripada tanggungjawab sosial kita sebagai bakal pegawai perubatan untuk menjadi perantara antara masyarakat dengan perubatan.

Bercakap mengenai kematangan para penulis dalam berkarya, saya bukan insan yang sepatutnya untuk memberi nilaian. Para pembaca sendiri boleh melihat dan menilai tahap kematangan penulis dalam memperkembangkan isu yang dibicarakan apabila I-MAN 3 ini sudah berada di pasaran kelak. Cuma sebagai editor yang ditugaskan untuk mengedit karya yang sampai ke meja kerja kami, secara keseluruhannya mereka (para penulis) masih belum menampakkan satu tahap kematangan dalam penulisan yang setanding dengan kedudukan mereka sebagai seorang mahasiswa. Tapi ini tidak bermakna karya mereka tidak berkualiti.

3- Selaku Ketua Editor, apakah pembaharuan yang akan dibawa berbanding I-MAN terdahulu?

Tidak banyak pembaharuan yang dilakukan untuk I-MAN 3 ini berbanding dengan edisi-edisi yang terdahulu tetapi pembaharuan itu tetap ada.

Untuk I-MAN 3 ini, saya wujudkan Konsep Umum Majalah sebagai panduan para editor. Dengan meletakkan peratusan sebanyak 30% daripada kandungan majalah adalah berkaitan dengan perubatan ia masih menepati konsep sebuah majalah sebagai sebuah bahan bacaan yang sesuai untuk segenap lapisan pembaca. Saya memberi jaminan I-MAN 3 ini dapat memberi kepuasan kepada para pembacanya kerana ia mempunyai artikel fakta dan bahan santai yang boleh mencetuskan idea pokok bagi menggalakkan mereka untuk melakukan penyelidikan melalui pembacaan lanjut.

Selain itu, edisi kali ini menonjolkan lebih ramai editor perempuan berbanding lelaki. Saya tidak dapat mengulas panjang tentang perkara ini kerana pada awalnya sebelum jawatankuasa Majalah I-MAN 3 ini dibentuk saya telah membuka temuduga terbuka kepada seluruh ahli PERUBATAN yang berhasrat untuk menjadi editor. Dengan cara ini saya fikir adil bagi mereka kerana telah membuka peluang kepada mereka yang berminat.

Penulisan dalam setiap kolum yang disediakan juga mempunyai halatujunya masing-masing. Ia tidak diwujudkan tanpa sebab. Kami mahu anda semua sebagai pembaca mendapat manfaat dan faedah dengan kupasan isu yang diketengahkan.

4- Sebagaimana sebelumnya, para penyumbang karya di dalam I-MAN meliputi pelajar dari seluruh Mesir. Adakah corak ini dapat dilihat pada pengeluaran edisi kali ini dan apa komen saudara mengenai perkara ini dalam konteks ‘Ilmuan Berbakti, Teguh Sehati’?

Ya, kita mempunyai artikel yang ditulis oleh pelajar dari seluruh Mesir. Bukan hanya dari kalangan pelajar perubatan sahaja bahkan dari kalangan pelajar pengajian Islam.

Slogan ‘Ilmuan Berbakti, Teguh Sehati’ yang menjadi tema PERUBATAN pada sesi ini diterjemahkan dengan baik melalui I-MAN 3 ini. Melalui medium penulisan sebegini, golongan ilmuan mampu berbakti dengan berkongsi apa yang mereka tahu dalam bentuk penulisan selain dapat membentuk satu kesepaduan dalam memberikan pendapat dan mengutarakan pandangan.

Kalau dilihat zaman sekarang, bidang penulisan semakin mula diabaikan oleh sesetengah daripada kita. Sebahagian masyarakat lebih selesa untuk menyimpan ilmu dan pengetahuan yang ada hanya untuk diri sendiri. Ketahuilah bahawa ilmu dan pengetahun itu tersebar tidak lain dan tidak bukan melalui penulisan. Justeru, aktiviti penulisan seperti ini perlu disemarakkan di kalangan kita lebih-lebih lagi mahasiswa yang sedang berada dalam dunia akademik.

Menjadi kerugian besar bagi kita jika tidak menulis kerana ia merupakan satu anugerah yang terbesar bagi seorang penuntut ilmu. Ianya tidak terdapat pada manusia yang cetek akal dan kurang daya fikir. Jika golongan ini bermujahadah dengan cara kuat bekerja kenapa tidak kita yang diberi kurnia dapat memahami buku-buku medic yang tebal-tebal dan kitab-kitab Arab yang berjilid tidak mahu menulis. Setidak-tidaknya sudah terlepas tanggungjawab kita untuk menyampaikan ilmu dan pengetahuan yang kita ada kepada masyarakat umum. Penulisan merupakan salah satu cara terbaik untuk kita berkomunikasi dengan masyarkat.

Saya sendiri, sepanjang menjadi Ketua Editor ada membawakan tema kerja untuk I-MAN 3 ini. ‘Memperkasa Ilmu, Membudaya Penulisan, Menyemarak Pembacaan’. Bersama kita memperkasakan ilmu di dada untuk membudayakan penulisan seterusnya menyemarakkan aktiviti pembacaan di kalangan masyarakat.

5- Pada pandangan saudara, apakah kelebihan yang ada pada I-MAN milik PERUBATAN dibandingkan dengan majalah-majalah terbitan persatuan-persatuan lain khususnya di perlembahan Nil ini?

Saya pernah bekerja dengan Badan Kebajikan Anak Selangor Mesir (BKASM) sebagai editor untuk majalah terbitan mereka; Majalah Suara Kampus Edisi Selangor (SUKSES) Edisi 1 Ogos 2008. Apa kelainan yang saya dapat nampak ialah kita (melalui Majalah I-MAN) mengulas isu pada sisi pandang lapangan kesihatan dan perihal yang berlaku sekitarnya yang tidak boleh diulas oleh mana-mana majalah terbitan persatuan-persatuan lain di Mesir ini.

Sekian, terima kasih.

No comments: