Friday, 24 December 2010

Aku Harus Pulang

Dengan Nama Allah Yang KeranaNya Aku Menukil

Pagi Jumaat pagi yang segar dan nyaman tapi malam Jumaat bukan malam yang tenang bagi kerukunan di Hayyu Sya3biyya, Sayyeda Zeinab. Ini kerana masyarakat di kerukunan itu membudayakan aktiviti untuk meluahkan isi hati mereka dengan menyerlahkan bacaan surah al-fatiha dengan sangat nyaring dan merdu kemudian belum sampai saja amin-nya disambung dengan lagu baladi yang *^$#@%&, sungguh memekakkan telinga.

TAPI paginya sangat tenang dan lapang. Tiada suara pekikan dari speaker sebesar mesin basuh, tiada juga jeritan hon kereta di jalan-jalan. Semuanya seakan kembali kepada norma kehidupan insan biasa. Cuma ada juga cakap-cakap jahat, kalau musuh nak serang Mesir hantarkan bala tenteramu di pagi hari Jumaat. Pagi yang tak ramai manusia membaca surah al-kahfi, pagi yang ramai orang meleleh air liur basi.

Apapun, aku harus jua pulang. Aku tidak harus terus begini memberhentikan langkah kakiku hanya kerana satu speaker sebesar mesin basuh itu. Aku harus pulang. Aku tidak boleh terus meninggalkan surah al-kahfi di pagi ini hanya kerana asyik meleleh air liur basi. Aku harus pulang.

Ya, aku harus pulang. Pulanglah engkau wahai jiwaku ke tempat di mana ia dimulakan dan kepada Dia yang menciptakan. Aku harus berhenti dari jadi terus begini.Ana mush Masry

No comments: