Tuesday, 22 September 2009

Aidlfitri 1430H

Dengan Nama Allah yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang.

"Keluputanku sing akeh-akeh lahir dan batin,
Salah silap jalok ngapuro wak…."

"Yo wes podo-podo. Salah silapku jalok ngapuro…."

pagi 1 syawal


Inilah dialog atau ungkapan salam Aidilfitri kalangan orang-orang Jawa, tak kira Jawa Tg. Karang ke, Jawa Parit Sulong ke ataupun Jawa Sg. Lang. Semua menggunakan ungkapan yang satu ini.

Dialog ini akan kita dengar apabila tetamu mahu beredar mengundur diri pulang berziarah sambil bersalaman tanda kemaafan. Kelibat yang muda akan mencari yang tua kerna sudah satu tradisi barangkali atau memang itu adab pun yang muda bertandang ke rumah yang tua.


Pada ketika inilah kami anak-anak Jawa generasi baru terpinga-pinga mendengar ungkapan yang disebut antara ibu bapa dengan nenek saudara mereka ataupun sesama mereka adik-beradik sambil tangan terhulur tanda kemaafan.bujang abah


Mula-mula dengar memang gelak sakan tapi bila sudah lebih 20 tahun beraya, ibu bapa akan mengungkap dialog yang sama, pada masa sama kami telah terlekat dengan dialog ini, jadi timbul satu keinginan untuk mengetahui maksud ungkapan nan siji ini.


_______________________________________________

Aidilfitri kali ini di Malaysia. Seperti biasa ianya disambut di Lorong Masjid 1, Kg Seri Tiram Jaya. Di sinilah 1 Syawal akan disambut saban tahun. Tak seperti orang lain yang terpaksa bersilih-ganti tempat rayanya. Tahun ini di kampung ayah, tahun depan pulak ke kampung ibu. Begitulah putarannya. Cuma giliran itu akan terganggu jika ada emergency case seperti tok wan kurang sihat dan sebagainya.


Bercakap pasal 1 Syawal ini, abah berulang kali cakap yang Hari Raya itu satu hari. Ya, satu hari sahaja. Cuma orang Melayu sahaja yang sesuka hati kata, "raya ke-5 nanti I buat open house. Datang la ye.." atau yang lebih dahsyat lagi "tak sempat la nak buat open house awal-awal, banyak sangat jemputan. Rumah I open raya ke-45 ye..".erti 1 syawal bagi amira (depan) dan familiBulan Syawal sudah diganti dengan bulan raya. Patut Syawal ke-3 tapi jadi raya ke-45. Ditambah lagi raya telah ditempah oleh stesen television tempatan yang berlumba-lumba menyiarkan filem-filem hangit di pasaran. Habis anak beranak berlonggok depan tv berjam-jam. Dari pagi sampai ke lewat malam. Hilang habis berkat malam raya. Takbir yang bergema tenggelam dengan dendangan lagu raya di tv dan radio. Penghayatan konsep sambutan Aidilfitri telah dilarikan jauh-jauh oleh agen-agen hiburan.


______________________________________________


Hati sedikit terubat bila rumah ditandangi sanak-saudara dari merata Malaysia. Ada yang datang sejauh lorong sebelah. Ada juga yang datang dari Klang. Tak lupa juga saudara-saudara yang bertandang dari sejauh Sepang dan Johor. Tetamu-tetamu ini datang bersama rahmat.syawal bersama qamarul (kena tembak) dan famili


Walaupun penat menyediakan juadah untuk tetamu yang kunjung tiba pulang berganti, biarpun letih melayan mereka yang datang dari jauh tapi kehadiran anak buah yang ramai menceriakan suasana. Ada rengek tangis bayi, ada juga tawa rinag si anak kecil. Sungguh meriah.

Mungin inilah bezanya beraya di Malaysia dengan beraya di Mesir.


_____________________________________________


Jadi, dikesempatan ini saya ingin mengucapkan Selamat hari Raya Aidilfitri, Maaf zahir dan Batin.

Dalam kerendahan hati, ada ketinggian budi.
Dalam kemiskinan harta, ada kekayaan jiwa.
Dalam kelembutan lidah, ada juga keterlanjuran kata.
Dalam gurau dan senda tentu ada khilaf dan dosa.

1 comment:

c's said...

Kerana hafalan sepatah dua ayat jawa ini, senyum lebar embah2 kita

saban tahun rasa cam perlu upgrade sikit grammar.. dah lama guna ayat sama

jaluk ngapuro seng akeh2 yo