Sunday, 25 October 2009

Lambir Hill National Park


Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyaya
ng


Lambir Hill National Park


Lambir Hill National Park. Sebuah Taman Negara yang terletak berhampiran dengan Bandaraya Miri, Sarawak. Bertepatan dengan namanya, bentuk muka bumi Taman Negara ini adalah bukit-bukau.


trex~senyum tetap terukir walau keringat membasahi tubuh mendaki-menuruni bukit


Pihak pengurusan Taman Negara telah menyediakan sebilangan trek untuk laluan para pengunjungnya. Trek-trek yang disediakan begitu mesra pengguna. Dari sependek-pendek trek sepanjang 1.3 KM sehingga sepanjang-panjang trek sejauh 5.2 KM. Dalam banyak pilihan trek-trek tersebut, terdapat tiga atau lebih trek yang menuju ke air terjun. Antara air terjun yang sempat kami singgah adalah Latak Waterfall dan Nibong Waterfall.


bersiap untuk berkelah~nibong waterfallTaman Nagara ini merupakan sebuah tempat percutian yang menarik untuk dikunjungi kerana bukan sahaja menambah pengalaman kita meredah hutan bahkan merasai sendiri kenikmatan menaiki dan menuruni bukit di tengah belantara sambil mata dihidangkan dengan pelbagai jenis flora dan fauna yang amat jarang untuk kita temui.


be ware of underwater current"kita kat sini kot.."Meski air yang terjun hanya beberapa titis namun hati puas dapat mandi keringatspesis flora yang ditemuiLatak Waterfallriang-ria air terjunsemua gumbirakami pulang dulu~

Tammat. Nanti-nanti kami kongsi lain-lain Taman Negara pula.

No comments: