Wednesday, 16 February 2011

Ops Piramid II : Penjelasan Ops Piramid

Dengan Nama Allah Yang Memberi Nikmat Keamanan.

Penjelasan Ops Piramid
Ahmad Tarmizi

Terlebih dahulu marilah kita bersyukur ke hadrat ilahi kerana dengan limpah rahmat dan keizinan-Nya maka perjalanan proses pemindahan para pelajar Malaysia dari Mesir ke Jeddah dan seterusnya ke tanahair tercinta Malaysia telah berjaya. Terima kasih kepada Kerajaan Malaysia yang membantu melancarkan proses pemindahan para pelajar dengan bantuan tenaga kerja dari kakitangan Konsulat Malaysia Jeddah dan Tabung Haji. Alhamdulillah bagi pihak Kelab Malaysia Jeddah (KMJ) dan Malaysia Business Council (MBC) ucapan ribuan terima kasih kepada penderma budiman yang kebanyakkannya daripada Malaysian Profesionals yang bekerja di Saudi Arabia. Kita juga ingin merakamkan ucapan terima kasih kepada sukarelawan dan sukarelawati yang senantiasa datang melawat para pelajar dan juga bersama-sama mereka membantu di dapur masakan dan di meja sumbangan yang disediakan oleh pihak Tabung Haji buat Kelab Malaysia Jeddah di Madinatul Hujjaz.

Walaubagaimanapun untuk perhatian rakan-rakan Malaysia yang menetap di Saudi Arabia khususnya terdapat informasi di blog-blog dan juga email mengenai keadaan para pelajar Malaysia dari Mesir yang menetap di Jeddah dari pihak yang tidak bertanggungjawab di mana beliau yang mengelarkan dirinya sebagai Abdul Fatah Abdul Karim dan menyatakan bahawa beliau mewakili Kelab Malaysia Jeddah (KMJ), Malaysia Business Council (MBC), Kelab IDB dan Panda. Untuk makluman semua kami tiada mempunyai ahli yang bernama seperti beliau dan tidak pernah melantik atau mewakilkan sesiapa untuk menghantar email bagi pihak kami. Saya percaya dipihak Kelab Malaysia Yanbu, Kelab IDB dan Panda juga tidak melantik beliau sebagai wakil. Platform yang kami gunakan untuk berkomunikasi adalah melalui email yang dihantar oleh saya sendiri atau melalui group email (http://groups.yahoo.com/group/MyJeddah/).

Perkara begini adalah sesuatu yang amat mengecewakan jadi kami berharap dengan email ini dapatlah diperjelaskan kepada semua rakan-rakan mengenai perkara yang tidak betul yang telah disebarkan oleh penghantar email tersebut. Mudah-mudahan Allah swt memberi hidayah kepada beliau supaya kembali kepada jalan yang benar kerana fitnah itu amat besar dosanya.

“Wahai orang-orang yang beriman! Jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidikilah (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara yang tidak diingini dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) sehingga menjadikan kamu menyesali apa yang kamu telah lakukan”. [al-Hujurat 49:6]


Sekian, Wassalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh

Ahmad Tarmizi,
Presiden,
Kelab Malaysia Jeddah (KMJ)No comments: